13 maja 2017

DIY: Surowe wegańskie batoniki o smaku szarlotki z cynamonem

Cukier jest niezdrowy. O tym wszyscy dobrze wiemy. Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się wpis o szkodliwym wpływie cukru na nasz organizm - możecie go zobaczyć tutaj. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne batoniki bez cukru. Możecie je przygotować naprawdę bardzo szybko i nie trzeba ich piec. Batoniki są słodkie, wegańskie i surowe. Oczywiście możecie modyfikować wszystkie dodatki. Ja dzisiaj przedstawiam Wam wersję batonów o smaku szarlotki z cynamonem  - są przepyszne! :)


Składniki na niewielką blaszkę:
300g płatków owsianych 
150ml soku jabłkowego
1 garstka ziarenek słonecznika
2 łyżki nasion chia
2 łyżki mielonego ostropestu
150g suszonych daktyli
0,5 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
1 szklanka przegotowanej wody


1. Zaczynamy od zalania dzień wcześniej płatków owsianych sokiem jabłkowym i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Kolejnego dnia daktyle zalewamy ciepłą wodą, a następnie odlewamy 0,8 ilości wody. Pozostałą część blendujemy dokładnie na gładką masę.
3. Do miski wsypujemy wilgotne płatki owsiane i wszystkie sypkie składniki. Dodajemy masę z daktyli i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt mokra to należy dosypać surowych płatków owsianych - one wchłoną nadmiar wilgoci.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na niego wykładamy masę batonikową, równo rozprowadzamy i dociskamy. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała. Potem wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.


Jeśli je zrobicie podzielcie się ze mną zdjęciami swoich słodkich batoników. Będzie mi bardzo miło! Oznaczajcie mnie na Instagramie #bezcukruzmajmejkap lub po prostu #majmejkap

1 komentarz:

Szczerze dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli mój blog Ci się podoba - dołącz do grona moich obserwatorów i bądź ze mną na bieżąco :) I proszę nie zostawiaj linków do swojego bloga, bo to nie miejsce na reklamę. Odwiedzam blogi swoich komentujących i chętnie zostanę obserwatorem jeśli znajdę na nim interesujące treści ;)