14 lutego 2016

Cukier - słodka trucizna, czyli jego wpływ na cerę + 3 propozycje na słodkości bez dodatku cukru

Dzisiaj nie post o kosmetykach i makijażu, nie o pielęgnacji, a o wpływie cukru na naszą cerę. Dość długo zajęło mi przygotowanie tego wpisu i mam nadzieję, że się Wam spodoba ;)

W dzisiejszym świecie chyba wszystkie zdajemy sobie sprawę z tego, że składniki zawarte w żywności nie tylko wpływają na stan naszej sylwetki, ale również na kondycję włosów i cery.

Bardzo logiczne jest, że dieta uboga w składniki odżywcze negatywnie odbija się na naszym wyglądzie. Producenci szamponów, kremów, balsamów i innych kosmetyków, a także suplementów diety pośrednio wykorzystują ten fakt, umieszczając w składzie swoich preparatów rozmaite witaminy, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe rozpisując się przy tym obszernie na temat ich niezwykłych właściwości.

Nie tylko niedobór, ale także nadmiar składników pokarmowych takich jak cukry rafinowane doprowadza do pogorszenia kondycji skóry i włosów, przy czym w skrajnych przypadkach skutki mogą być dla nas wyjątkowo nieprzyjemne. Badania naukowe pokazują wyraźnie, że znaczne spożycie jedzenia o wysokim indeksie glikemicznym (czyli takiego, po zjedzeniu którego poziom glukozy we krwi znacznie się podnosi) sprzyja powstawaniu pryszczy i zaskórników oraz wyraźnie zwiększa nasilenie istniejących już zmian trądzikowych. To jednak dopiero początek!

Nafaszerowane cukrem produkty żywnościowe, tak chętnie przez niektóre osoby spożywane, doprowadzają do zaburzenia aktywności niektórych hormonów i enzymów, co skutkuje zwiększonym wydzielaniem sebum, zmianą jego składu oraz osłabieniem mieszków włosowych. Skutek? Przetłuszczona cera oraz przetłuszczone i skłonne do wypadania włosy. Niestety, tak wygląda prawda, której nie da się osłodzić!

Skóra osób regularnie spożywających słodycze starzeje się też szybciej, tracąc jędrność i elastyczność. Wszystko z powodu zaburzenia funkcji rozmaitych komórek, w tym również tych budujących białka kolagenu i elastyny. W efekcie pojawiają się zmarszczki, a skóra traci jędrność i sprężystość.

Wnioski: Niezbyt pomogą drogie odżywki do włosów, kremy i balsamy do ciała, podkłady najnowszej generacji, jeśli Twoja dieta jest pełna rozmaitych słodkości. Ciasteczka, batony, czekoladki, słodkie napoje - chociaż dają chwilę przyjemności niekorzystnie wpływają na Twoje zdrowie i Twój wygląd, przyczyniając się nie tylko do zwiększenia niepożądanej masy ciała, ale także skutkując pogorszeniem kondycji włosów i skóry.

Jeśli miałabym całość podsumować jednym zdaniem to brzmiałoby ono: JESZ SŁODYCZE - MOŻESZ WYGLĄDASZ GORZEJ!

I oczywiście nie myślę, że zjedzenie kilku kostek czekolady albo pączka od czasu do czasu zrujnuje stan naszej skóry. Ale jeśli bardzo lubisz słodkości i nie wyobrażasz sobie dnia bez ulubionej przekąski to radzę przestawić się na zdrowsze odpowiedniki i przygotowywanie ich samej w domu. Na koniec podsuwam Wam kilka łatwych propozycji na słodycze bez cukru ;) Każdy przepis wypróbowany przeze mnie wielokrotnie, bo sama naprawdę bardzo rzadko sięgam po słodycze sklepowe :) Lubię wiedzieć co jem :)

BANANOWE  CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:
2 większe dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych 
ulubione dodatki: orzechy, rodzynki, daktyle, wiórki kokosowe, cynamon (to na co macie ochotę)


Przygotowanie:
Banany obrać, zblendować na gładką masę, a następnie dodać płatki owsiane i ewentualne dodatki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na około 15 minut aby płatki trochę zmiękły. Porcje gotowej masy wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.



CZEKOLADOWY PUDDING

Składniki: 
2 duże dojrzałe banany
3 łyżki gorzkiego kakao


Przygotowanie:
Banany obrać i zblendować na gładką masę. Dodać kakao i jeszcze raz dokładnie zblendować. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut i podawać. 



TRUFLE DAKTYLOWE

Składniki:
200g zmielonych płatków owsianych 
200g suszonych daktyli 
kilka łyżek wody
2 łyżki kakao + kakao do obtoczenia


Sposób przygotowania:
Daktyle umieścić w malakserze, zmiksować aż owoce staną się gładką, lepką masą. Jeśli są jakieś problemy z miksowaniem można dodać kilka łyżek wody. Kiedy masa daktylowa jest gotowa dodajemy kakao oraz zmielone płatki owsiane i całość mieszamy ręcznie lub z pomocą maszyny. Ma powstać gęsta masa (coś jak plastelina), łatwa do formowania. Zwilżonymi rękami formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w kakao. Gotowe wkładamy na godzinkę do lodówki, aby się schłodziły i troszkę stwardniały.
Dodać resztę składników i łyżkę wody. Miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca). W thermomixie miksować 15s./ obr.6.
Z masy formować kulki, układać je na deseczce i schłodzić w lodówce. (Autorka poleca włożyć gotowe trufle na godzinę do zamrażalnika, a następnie przechowywać je w lodówce. Ja mrożenie pomijam).


I to tyle ode mnie w tym temacie ;) Mam nadzieję, że taki post się Wam spodobał, a przepisy nie raz wykorzystacie w swojej kuchni. Dajcie mi koniecznie znać czy zauważyłyście u siebie negatywne skutki jedzenia słodyczy ;)

16 komentarzy:

  1. Ja ograniczyłam cukier. Nie słodzę herbaty i widzę dużą różnicę w stanie mojej skóry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również piję herbatę bez cukru ;) I to w sumie już od 6 lat :D

      Usuń
  2. Niestety cukier jest wszędzie - w ketchupie, serkach homogenizowanych, sokach. Staram się pilnować ale czasami jest trudno.
    Ciasteczka bananowe robiła, wychodzą genialne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj masz rację ;) Ja akurat serki zawsze kupuję naturalne i dodaję do nich sama owoce, soki z kartonów również się u mnie pojawiają - wolę je wycisnąć ze świeżych owoców :)

      Usuń
    2. Też tak robię, niewiele czasu i wysiłku to wymaga a jakoś lepiej się czuję jak wiem co jem / piję. Denerwuje mnie jednak że cukier jest ukryty w tak wielu produktach np. wspomnianym ketchupie.

      Usuń
    3. Tak, dokładnie to jest irytujące. A nawet jak napiszą na etykiecie, że bez cukru to w zamian dowalą gorsze świństwo typu syrop glukozowo- fruktozowy... ;)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy wpis i masz rację, zdecydowanie dieta ma wpływ na wygląd naszej skóry. Ja zauważyłam, że jak jem kilka dni pod rząd czekoladowe przysmaki to niestety pojawiają się niedoskonałości na buzi. Właściwie dawniej tak nie miałam, coś mi się pozmieniało z wiekiem, albo te słodycze coraz bardziej nafaszerowane są cukrem i innymi niepożądanymi składnikami.
    Bananowe ciasteczka owsiane to bym zjadła :) Wyglądają przepysznie, może jutro spróbuję takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz ;) Więc rzeczywiście coś w tym jest ;)
      A ciasteczka zrób koniecznie - są naprawdę bardzo dobre :)

      Usuń
  4. cukier jest wszędzie to samo z pszenicą, ciężko to niestety kontrolować, ale oczywiście można jak się bardzo chce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ;) Dla chcącego nic trudnego :D

      Usuń
  5. Świetne przepisy :) Chyba zrobię sobie ten pudding :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojaaaa. Ale pyszności!
    _________________________
    www.justynapolska.com
    Fashion&Beauty Expert

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam je już dawno, a nie mogłam sobie przypomnieć z jakiego bloga wzięłam przepis na owsiane ciasteczka bananowe! Pychotka, teraz pora na następny przepis, dzięki kochana:)

    OdpowiedzUsuń

Szczerze dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli mój blog Ci się podoba - dołącz do grona moich obserwatorów i bądź ze mną na bieżąco :) I proszę nie zostawiaj linków do swojego bloga, bo to nie miejsce na reklamę. Odwiedzam blogi swoich komentujących i chętnie zostanę obserwatorem jeśli znajdę na nim interesujące treści ;)